Afvallen met shakes; is gezond?

Kan je afvallen met shakes – en is dat gezond?

Je kent vast de reclames voor shakes, waarmee je binnen een maand een paar kilo gewicht zou kunnen kwijtraken. Misschien ben je nieuwsgierig, misschien denk je dat het onzin is. Kan je echt afvallen met shakes? Raak je dan niet ondervoed? En hoe goed werkt een shake dieet om kilo’s kwijt te raken? We bespreken hier in het kort alles wat je moet weten.

Werkt het shake dieet echt?

Over het algemeen wel. Shakes bevatten een mengsel van voedingsstoffen waarvan de samenstelling precies is uitgedokterd door de producent. Een dieetshake bevat dezelfde voedingsstoffen als een ‘echte’ maaltijd – eiwit, vitaminen, vezels, mineralen.

Wat een shake níet bevat is (veel) suikers, koolhydraten en vetten. Dat zijn de voedingsstoffen die, als je er te veel van eet, zorgen dat je aankomt. Doordat dieetshakes arm zijn aan deze stoffen, wordt je lichaam gedwongen om je eigen voorraden aan te spreken om energie vrij te maken. Daardoor val je meestal af zo lang je het shake dieet volgt.

Shake dieet

Is afvallen met shakes gezond?

Hoewel shakes niet bepaald lijken op een bordje aardappelen, groente en vlees, kunnen ze wel degelijk een volwaardig dieet vormen. Een dieetshake die alle aanbevolen dagelijkse hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bevat, noemen we een maaltijdvervanger. Je kunt er vanuit gaan dat zulke dieetshakes de juiste stoffen bevatten om jouw lichaam in een goede conditie te houden.

Om gezond af te vallen moet je via shakes en eventueel via andere etenswaren in ieder geval elke dag deze voedingsstoffen binnenkrijgen:

  • 75 gram eiwitten
  • 30 gram koolhydraten
  • 20 gram onverzadigde vetzuren
  • 10 gram vezels
  • voldoende essentiële vitaminen en mineralen

Verder moet je niet te lang doorgaan met het dieet. Omdat dieetshakes weinig tot zeer weinig koolhydraten en vetten bevatten, belangrijke brandstoffen voor ons lichaam, kan je ondervoed raken als je onder een bepaalde gewicht komt. Deze waarschuwing geldt trouwens voor elk ander dieet.

Hoe snel val je af met shakes?

Dat hangt van de shake af. Vooral goedkope shakes bevatten nog steeds relatief veel suiker, die je lichaam verbrandt in plaats van de overtollige kilo’s aan te spreken. Shakes met minder suiker zorgen er voor dat je sneller afvalt. Let er op dat de claims op de verpakkingen van dieetshakes vaak niet gecontroleerd zijn door externe organisaties. Een opmerking als ‘vetarm’ zegt dus eigenlijk weinig.

Wat zijn de voordelen van afvallen met shakes?

  • Shakes zijn een makkelijke vorm van diëten. Er is al voor je uitgemeten hoeveel van het product je per dag binnen moet krijgen. Zo’n verpakking hoef je vervolgens alleen nog te mengen met water of yoghurt.
  • Goede merken shakes bevatten genoeg eiwit, vitamines en mineralen om gezond af te vallen.

Wat zijn de nadelen van afvallen met shakes?

  • Niet alle shakes bevatten voldoende vezels, wat nadelig kan zijn voor je spijsvertering en je stoelgang. Je kunt je dieet dan aanvullen met een bron van vezels.
  • Sommige shakes bevatten ook te weinig vetzuren en eiwitten voor een volwaardig dieet. Kies jouw dieetproduct dus weloverwogen!
  • Sommige shakes bevatten zo veel suiker dat afvallen lang duurt of helemaal niet gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *