Special Recent Posts
Vitamine D: alles wat je moet weten
september 12th, 2022
We weten allemaal dat vitamine D belangrijk is, maar velen van ons weten niet echt wat het doet of waarom het zo essentieel is. In deze blogpost gaan we dieper in op vitamine D en komen we alles te weten wat je erover moet weten. Wist je bijvoorbeeld dat vitamine D van de zon komt? Of dat het kan helpen beschermen tegen het coronavirus? We bespreken ook wanneer er sprake kan zijn van een vitamine D-tekort en wat je eraan kunt doen. Dus lees verder om meer te weten te komen. Vitamine D is essentieel voor sterke botten en tanden Vitamine D helpt het lichaam om calcium uit voeding en supplementen op te nemen. Calcium is essentieel voor sterke botten en tanden. Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot rachitis bij kinderen en osteomalacie bij volwassenen. Dit kan leiden tot verweking van de botten, wat kan leiden tot fracturen. Vitamine D zou ook andere voordelen hebben voor de gezondheid, zoals het verminderen van het risico op sommige vormen van kanker, type-II-diabetes en multiple sclerose. Sommige onderzoeken suggereren dat vitamine D ook het risico op infecties van de luchtwegen, zoals verkoudheid en griep, kan helpen verminderen. Er zijn twee belangrijke manieren om vitamine D binnen te krijgen: - Blootstelling aan zonlicht - ons lichaam maakt vitamine D aan als onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht. - Voeding - vitamine D komt voor in een klein aantal voedingsmiddelen, waaronder vette vis, eieren en verrijkte voedingsmiddelen. Mensen die niet genoeg vitamine D via hun voeding of via blootstelling aan zonlicht binnenkrijgen, lopen het risico op een vitamine D tekort. Hieronder vallen mensen die - De meeste tijd binnenshuis doorbrengen - Kleding dragen die het grootste deel van hun huid bedekt als ze buiten zijn - Een donkere huid hebben, waardoor het lichaam minder vitamine D kan aanmaken - Ouder zijn dan 65 jaar, omdat oudere mensen minder in staat zijn vitamine D in hun huid aan te maken - Zwaarlijvig zijn, omdat vitamine D wordt opgeslagen in vetweefsel - Bepaalde medische aandoeningen hebben, zoals de ziekte van Crohn of coeliakie, die het moeilijk maken om vitamine D uit voedsel op te nemen - Medicijnen nemen die de opname van vitamine D kunnen verstoren. Als u denkt dat u een risico loopt op een vitamine D-tekort, praat dan met uw arts. Een eenvoudige bloedtest kan bepalen of u een vitamine D-tekort hebt en hoe ernstig het is. Als u een tekort hebt, kan uw arts u supplementen of andere behandelingsopties aanraden. Het helpt het lichaam calcium en fosfor uit voedsel te absorberen U kunt vitamine D op drie manieren binnenkrijgen: via voedsel, supplementen en blootstelling aan zonlicht. Enkele voedingsmiddelen die vitamine D bevatten zijn vette vis zoals zalm, tonijn en makreel; eieren; en verrijkte melk, cornflakes, en sinaasappelsap. Supplementen kunnen ook vitamine D leveren. De hoeveelheid in een supplement wordt meestal uitgedrukt in Internationale Eenheden (IE) De hoeveelheid vitamine D die je nodig hebt, hangt af van je leeftijd. Bijvoorbeeld, baby's tot 12 maanden hebben 400 IE vitamine D per dag nodig. Het is belangrijk voor zwangere vrouwen en hun baby's in ontwikkeling om genoeg vitamine D te krijgen. Zwangere vrouwen hebben vitamine D nodig voor een goede ontwikkeling van de botten en tanden van hun baby. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot gezondheidsproblemen voor zowel de moeder als haar kind. De beste manier voor zwangere vrouwen om voldoende vitamine D binnen te krijgen, is het innemen van een supplement dat vitamine D bevat, zoals prenatale vitaminen. Zwangere vrouwen moeten ook voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis, eieren en verrijkte melk. Neem in je dieet ook vitamine C op. In combinatie met vitamine D een gouden zet.[...]Vitamine C: de gezonde motor
november 25th, 2021
Vitamine C is een essentiële vitamine, en een van de meest bekende vitamines. Het zit in fruit, groenten en aardappelen. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en de instandhouding van de immuniteit. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groenten in weinig water te koken, en niet langer dan nodig. We hebben een aantal interessante feiten over vitamine C voor je op een rijtje gezet die je misschien nog niet wist. + Vitamine C is een krachtige antioxidant die vrije radicalen in het lichaam kan helpen bestrijden Er bestaat een verband tussen vitamine C en kankerpreventie. Zo kan vitamine C darmkanker helpen voorkomen, evenals prostaat-, maag- en borstkanker. Vitamine C versterkt het immuunsysteem door te helpen bij de aanmaak van witte bloedcellen die bacteriën en infecties in het lichaam aanvallen. Door elke dag vitamine C-rijk voedsel te eten, zoals fruit en groenten, vergroot u uw kansen om niet ziek te worden, omdat het helpt uw immuunsysteem te versterken. Hoe sterker onze immuniteit werkt tegen ziekteverwekkers (stoffen die ziekten veroorzaken), hoe beter we kunnen voorkomen dat we verkouden worden of andere ziektes zoals het griepvirus oplopen. Vitamine c heeft ook een belangrijke functie bij wondgenezing. Het bevordert de ontwikkeling van collageen , botten, tanden , bindweefsel , huid en bloedvaten gezond. Vitamine C bevordert de ijzeropname - het helpt het lichaam dit mineraal op te nemen dat nodig is voor de rode bloedcellen. Deze vitamine C-rijke voedingsmiddelen zijn ook goede bronnen van ijzer Mensen met een vitamine C-tekort kunnen last hebben van bloedend tandvlees, veel blauwe plekken en trage wondgenezing. Vitamine C zit in fruit als sinaasappels, kiwi's, aardbeien, aardappelen, tomaten en groenten als broccoli en spruitjes. Het helpt gezonde tanden en tandvlees te bevorderen Vitamine C heeft antioxiderende eigenschappen die in het lichaam nodig zijn om vrije radicalen te helpen bestrijden. Vitamine C staat bekend om zijn vermogen om griepsymptomen te verminderen en de duur van een verkoudheid te verkorten wanneer het wordt ingenomen bij de eerste tekenen van infectie. Vitamine C kan echter ook andere voordelen bieden dan u wellicht weet - het helpt ook bij het bevorderen van gezonde tanden en tandvlees door het tandglazuur te versterken, waardoor gaatjes worden voorkomen. Vitamine C helpt tanden calcium opnemen, wat tandbederf helpt voorkomen. Het compenseert ook het verlies van vitamine C in speeksel, door gezond tandvlees te behouden. Vitamine C is essentieel voor wondgenezing, wat betekent dat het belangrijk is om voldoende vitamine C binnen te krijgen als je ziek of gewond bent Als vitamine C niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar is, kan het lichaam zichzelf niet herstellen. Vitamine C helpt bij de ijzeropname, waardoor het belangrijk is voor zwangere vrouwen om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Hun behoefte kan tijdens de zwangerschap en borstvoeding tot 50% toenemen doordat de baby vitamine C uit de placenta gebruikt als er een tekort is in het dieet van de moeder. Vitamine C vermindert ook het risico op vroeggeboorte, zwangerschapsvergiftiging, bloedingen na de geboorte of een laag geboortegewicht als de baby vitamine C krijgt via de moedermelk. Sommige studies tonen aan dat het nemen van vitamine B-supplementen samen met vitamine D zelfs vroeggeboortes met 37% kan verminderen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen ouder dan 19 jaar is 90 mg per dag. Soorten vitamine C-supplementen Vitamine C komt voor in veel voedingsmiddelen en is gemakkelijk te verkrijgen uit een evenwichtige voeding. Als u echter meer vitamine C wilt innemen of op specifieke tijdstippen van de dag, kunt u het als supplement kopen. Dit kan nuttig zijn tijdens het koude seizoen. Veel vitaminefabrikanten maken hun eigen vitamineproducten en op de etiketten staat vaak te lezen: "Bevat 500 mg vitamine C." Dit betekent dat elke pil 500 mg ascorbinezuur bevat, wat niet altijd 100% pure vitamine C is, omdat sommige ingrediënten kunnen zijn toegevoegd in verwerkte vormen zoals calciumzouten of geïoniseerde mineralen enz., wat de absorptiesnelheid in uw lichaam kan beïnvloeden. Sommige mensen nemen liever vitaminesupplementen op basis van voedsel dan synthetische die gemaakt zijn met geïsoleerde vitamine C. De vitaminesupplementen die gemaakt zijn van hele voedingsmiddelen zoals acerola-kersen, rozenbottels en camu-camu bevatten meer voedingsstoffen dan de supplementen die alleen vitamine C bevatten, omdat ze andere ingrediënten bevatten zoals eiwitten, koolhydraten en mineralen die je helpen om vitamine C beter op te nemen. De beste manier om geen vitaminesupplementen te slikken is door elke dag een gezonde voeding van fruit en groenten te eten! Als u echter weinig verse groenten en fruit eet of als u stress of ziekte ervaart, kan het de moeite waard zijn om te overwegen de behoefte van het lichaam aan vitamine C op natuurlijke wijze aan te vullen door voedselbronnen te eten die rijk zijn aan deze voedingsstof, zoals citrusvruchten (sinaasappels), bessen (bosbessen), kiwi's, broccoli, rode paprika's enzovoort. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot scheurbuik Dit was een probleem voordat we het hele jaar door toegang hadden tot fruit en groenten . Scheurbuik is zeldzaam in ontwikkelde landen, maar een tekort aan vitamine C komt nog steeds voor. Scheurbuik kan worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine c of door ondervoeding Een vitamine C-tekort kan leiden tot scheurbuik als de inname van vitamine C niet voldoende is om in de behoeften van het lichaam te voorzien. Symptomen van scheurbuik zijn vermoeidheid, bloedend tandvlees, pijn en zwelling in de gewrichten, bloedarmoede en zelfs de dood als er ernstige complicaties zijn opgetreden. Vitamine C-supplementen moeten altijd met voedsel worden ingenomen, omdat ze bepaalde stoffen zoals vet of eiwitten nodig hebben om beter in de bloedstroom te worden opgenomen, zodat uw lichaam er optimaal van kan profiteren. Vitamine C heeft vele functies naast het zijn van een krachtige antioxidant, waaronder het handhaven van immuniteit tegen ziekten. Je hebt minstens 40 mg vitamine C per dag nodig, dus zorg ervoor dat je geen maaltijden overslaat. Het vitamine C-gehalte van fruit en groenten wordt snel afgebroken wanneer ze worden blootgesteld aan licht en lucht Vitaminesupplementen kunnen u helpen aan uw dagelijkse vitaminebehoefte te voldoen, maar alleen als de pillen vitamine C bevatten die volledig door het lichaam wordt opgenomen. Dit betekent dat u veel verschillende soorten voedsel moet eten. U kunt sinaasappels, bosbessen, kiwi's, broccoli en rode paprika's eten. Dit zijn goede voedingsmiddelen voor uw lichaam om alle voedingsstoffen op te nemen die het nodig heeft. U kunt ook vitaminesupplementen bij uw eten nemen. Deze helpen bij de opname van de vitaminen in uw bloedbaan. Vermijd het eten van veel zuivelproducten die veel vitamine A bevatten, want dit kan slecht voor je zijn als er te veel retinol in zit. En vermijd het drinken van alcohol of andere dranken met veel suiker of calorieën erin, zodat ze uw dieet niet schaden en het moeilijker maken om af te vallen. Overmatige consumptie van vitamine A kan leiden tot leverschade en osteoporose. Een tekort aan vitamine B12 is in verband gebracht met Alzheimer.[...]Afvallen met shakes; is gezond?
januari 27th, 2021
Kan je afvallen met shakes - en is dat gezond? Je kent vast de reclames voor shakes, waarmee je binnen een maand een paar kilo gewicht zou kunnen kwijtraken. Misschien ben je nieuwsgierig, misschien denk je dat het onzin is. Kan je echt afvallen met shakes? Raak je dan niet ondervoed? En hoe goed werkt een shake dieet om kilo's kwijt te raken? We bespreken hier in het kort alles wat je moet weten. Werkt het shake dieet echt? Over het algemeen wel. Shakes bevatten een mengsel van voedingsstoffen waarvan de samenstelling precies is uitgedokterd door de producent. Een dieetshake bevat dezelfde voedingsstoffen als een 'echte' maaltijd - eiwit, vitaminen, vezels, mineralen. Wat een shake níet bevat is (veel) suikers, koolhydraten en vetten. Dat zijn de voedingsstoffen die, als je er te veel van eet, zorgen dat je aankomt. Doordat dieetshakes arm zijn aan deze stoffen, wordt je lichaam gedwongen om je eigen voorraden aan te spreken om energie vrij te maken. Daardoor val je meestal af zo lang je het shake dieet volgt. Is afvallen met shakes gezond? Hoewel shakes niet bepaald lijken op een bordje aardappelen, groente en vlees, kunnen ze wel degelijk een volwaardig dieet vormen. Een dieetshake die alle aanbevolen dagelijkse hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bevat, noemen we een maaltijdvervanger. Je kunt er vanuit gaan dat zulke dieetshakes de juiste stoffen bevatten om jouw lichaam in een goede conditie te houden. Om gezond af te vallen moet je via shakes en eventueel via andere etenswaren in ieder geval elke dag deze voedingsstoffen binnenkrijgen: 75 gram eiwitten 30 gram koolhydraten 20 gram onverzadigde vetzuren 10 gram vezels voldoende essentiële vitaminen en mineralen Verder moet je niet te lang doorgaan met het dieet. Omdat dieetshakes weinig tot zeer weinig koolhydraten en vetten bevatten, belangrijke brandstoffen voor ons lichaam, kan je ondervoed raken als je onder een bepaalde gewicht komt. Deze waarschuwing geldt trouwens voor elk ander dieet. Hoe snel val je af met shakes? Dat hangt van de shake af. Vooral goedkope shakes bevatten nog steeds relatief veel suiker, die je lichaam verbrandt in plaats van de overtollige kilo's aan te spreken. Shakes met minder suiker zorgen er voor dat je sneller afvalt. Let er op dat de claims op de verpakkingen van dieetshakes vaak niet gecontroleerd zijn door externe organisaties. Een opmerking als 'vetarm' zegt dus eigenlijk weinig. Wat zijn de voordelen van afvallen met shakes? Shakes zijn een makkelijke vorm van diëten. Er is al voor je uitgemeten hoeveel van het product je per dag binnen moet krijgen. Zo'n verpakking hoef je vervolgens alleen nog te mengen met water of yoghurt. Goede merken shakes bevatten genoeg eiwit, vitamines en mineralen om gezond af te vallen. Wat zijn de nadelen van afvallen met shakes? Niet alle shakes bevatten voldoende vezels, wat nadelig kan zijn voor je spijsvertering en je stoelgang. Je kunt je dieet dan aanvullen met een bron van vezels. Sommige shakes bevatten ook te weinig vetzuren en eiwitten voor een volwaardig dieet. Kies jouw dieetproduct dus weloverwogen! Sommige shakes bevatten zo veel suiker dat afvallen lang duurt of helemaal niet gebeurt. [...]De gezondheidsvoordelen van groene smoothies
november 27th, 2019
Groene smoothies verdringen in steeds meer Nederlandse huishoudens de boterhammen die we traditioneel eten bij ontbijt en lunch. Groene smoothies hebben dan ook tal van gezondheidsvoordelen die we hier zullen bespreken. Wat zijn groene smoothies? Allereerst is het goed om te bekijken wat we verstaan onder een groene smoothies. Soms wordt gedacht dat een groene smoothie uit yoghurt en fruit bestaat, zoals deze in supermarkten en sommige restaurants verkrijgbaar zijn. Een groene smoothie is echter veel meer dan dat. Een groene smoothie is groen omdat deze groene bladgroente bevat. Het zijn juiste deze groene bladgroenten die de groene smoothies zo gezond maken. Groene bladgroenten die geschikt zijn voor de bereiding van een groene smoothie zijn spinazie, boerenkool en andijvie. Ook paksoi en snijbiet zouden gebruikt kunnen worden. Gezondheidsvoordeel 1: zuur-base Groene bladgroenten bevatten bladgroen (chlorofyl). Dit is groen pigment wat de bladeren van planten kleur geeft. Behalve dat bladgroen een kleurstof is, is het belangrijk voor onze gezondheid. Het zorgt ervoor dat het zuur-basegehalte in het lichaam in balans kan blijven. Dit komt omdat het veel magnesium bevat. Het helpt om het lichaam te reinigen en wordt geroemd om haar detox-eigenschappen. Het zorgt ervoor dat vrije radicalen in het lichaam onschadelijk worden gemaakt en de lever goed kan blijven functioneren. Gezondheidsvoordeel 2: detox Om te kunnen profiteren van de detox-eigenschappen van chlorofyl is het belangrijk dat deze niet worden genuttigd in combinatie met zuivel. Zuivel heft de detox-eigenschappen voor een belangrijk deel weer op. Om deze reden maak je je groene smoothies het beste zelf, aan de hand van groene smoothie recepten. Zo ben je er van verzekerd dat er geen zuivel is gebruikt voor de bereiding van je groene smoothie. Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen maak je de smoothie het beste gewoon met water of met een plantaardige melkvervanger zoals amandeldrink of kokosdrink. Gezondheidsvoordeel 3: voedingsstoffen In een groene smoothie hoort ook fruit thuis. Dit fruit dient vooral voor de smaak. De zoete smaak zorgt ervoor dat de bittere smaak van de bladgroenten niet geproefd wordt. Fruit is natuurlijk ook hartstikke gezond. Het zorgt ervoor dat het lichaam weer wordt voorzien van de nodige vitamines en antioxidanten. Door de groene smoothie in een blender te maken zorg je ervoor dat de vezels in het uiteindelijke drankje bewaart blijven. Deze vezels zorgen ervoor dat de suikers langzaam de bloedbaan kunnen bereiken. Dit voorkomt grote pieken in de bloedglucose wat weer goed is voor de gezondheid. Het zijn de sterke schommelingen in de bloedglucose die op termijn kunnen zorgen voor chronische ziekten zoals diabetes type 2. De groene bladgroenten in de groene smoothie staan uiteraard ook garant voor een flinke dosis van je dagelijkse behoefte aan mineralen, vitaminen en spoorelementen. Het bijzondere van groene smoothies is dat de bladgroenten rauw worden gedronken. Doordat de groenten tijdens de bereiding niet zijn verhit zijn alle vitaminen en antioxidanten optimaal bewaart gebleven. Gezondheidsvoordeel 4: afvallen Veel mensen die de boterhammen van het ontbijt of de lunch gaan vervangen door een groene smoothie zullen merken dat ze gaan afvallen. Dit komt omdat brood een bron van snelle koolhydraten is. Snelle koolhydraten worden snel tot glucose omgezet en doen de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Door deze snelle stijging is veel insuline nodig. Het nadeel van hoge insulinespiegels is dat het lichaam dan in een toestand komt waarin het vet op slaat. Met een groene smoothie heb je hier geen last van. De groenten bevatten uitsluiten langzame koolhydraten en de fruitsuikers van het fruit worden vertraagd opgenomen door de aanwezigheid van vezels. Deze vezels zorgen voor een soort gelachtig laagje aan de dunne darmwand waardoor glucose meer tijd nodig heeft om de bloedbaan te bereiken. Het bloedsuikerspiegel en insulinespiegel verlagende effect zorgt ervoor dat je lichaam makkelijker vet kan gaan verbranden. Daarnaast bevat een groene smoothie doorgaan minder calorieën dan een broodmaaltijd. Een groene smoothie bevat doorgaan ook nauwelijks vet terwijl een broodmaaltijd, afhankelijk van het beleg, wel behoorlijk vet kan zijn. Dit alles zorgt ervoor dat veel mensen afvallen door het drinken van groene smoothies. Gezondheidsvoordeel 5: meer energie Veel mensen ervaren dat ze meer energie krijgen door het drinken van groene smoothies. Dit komt omdat het lichaam veel meer vitamines en mineralen binnen krijgt vergeleken met een broodmaaltijd. Door de rijke aanwezigheid van vitamines en mineralen kunnen processen in het lichaam beter functioneren waardoor men zich energieker zal gaan voelen. Het zijn met name de B vitamines en magnsium in groene smoothie die zorgen voor toename in energie. Gezondheidsvoordeel 6: versterkt het immuun systeem Door de verhoogde consumptie van groenten en fruit krijgt het lichaam meer voedingsstoffen binnen. Dit zorgt ervoor dat het immuun systeem beter kan functioneren en wordt versterkt. Voor een optimale werking van het immuun systeem kunnen vruchten zoals cranberries, sinaasappels en citrusvruchten worden gebruikt en kruiden zoals gember en kurkuma. Deze maken groene smoothies niet alleen gezond maar ook nog eens erg lekker. Gezondheidsvoordeel 7: verlaagt het cholesterol Meer plantaardige voedingsmiddelen in het dieet zorgen ervoor dat het cholesterol omlaag kan worden gebracht. Door de aanwezigheid van vezels heeft de lever de mogelijkheid om overtollig cholesterol via de ontlasting af te voeren. Gezondheidsvoordeel 8: goed voor de darmen Groene smoothies bevatten in tegenstelling tot vruchtensappen of groentesappen alle vezels nog. Dit komt omdat ze worden bereid in de blender en niet in een (slow)juicer. Een slowjuicer heeft een filter waarin de vezels als pulp achter blijven. Het zijn juist deze vezels die voor de darmen zo belangrijk zijn voor het behouden van een gezonde darmflora. De vezels zijn voedingsbron voor de goede bacteriën die in de dikke darm leven. Deze vezels zorgen voor goede darmbewegingen zodat er geen obstipatie kan optreden en de stoelgang soepel kan verlopen.[...]Is snel afvallen slecht voor je?
november 30th, 2017
Het is vrij normaal dat mensen zo snel mogelijk willen afvallen als ze eenmaal het besluit hebben genomen om de overtollige kilo’s aan te pakken. Je hebt vast weleens gehoord dat het beter is om in een rustig en geleidelijk tempo af te vallen. Dat is omdat studies aantonen dat mensen die geleidelijk afvallen beter in staat zijn om op gewicht te blijven, het verminderd het risico op het jojo-effect. Daarnaast is geleidelijk afvallen minder gevaarlijk voor de gezondheid. Recente onderzoeken tonen echter aan dat snel afvallen helemaal niet zo slecht is als gedacht werd. Het zou net zo goed en veilig zijn als geleidelijk afvallen. In dit artikel duiken we dieper op deze materie in. Wat is snel afvallen? Alvorens we dieper in deze materie duiken is het goed om te bekijken wat wordt verstaan onder snel afvallen. Volgens deskundigen is een gezond tempo om af te vallen 0,5 tot 1 kilogram per week. Indien je meer dan dit afvalt dan wordt dit volgens deskundigen beschouwt als snel afvallen en zouden er problemen met de gezondheid kunnen ontstaan. Punten die bij deskundigen tot zorg zijn, zijn het mogelijke verlies van spiermassa, het in de spaarstand gaan van het metabolisme, een tekort aan voedingsstoffen en galstenen. De meest gebruikelijk manier om af te vallen is door een crash dieet te volgen. Dit zijn diëten waarbij je minder dan 1000 kcal per dag mag eten. Dit is minder dan de helft van wat je dagelijkse calorieënbehoefte is. Zeker indien dit gedaan wordt in combinatie met sporten zal dit tot een snel gewicht leiden. Door tijdens een crash dieet te gaan sporten wordt een extra grote negatieve energiebalans gecreëerd waardoor er nog meer vet verbrand wordt. Tijdens de eerste week van een dieet wordt er vaak veel meer gewicht verloren dan 1 kilogram. Dit komt omdat de glycogeenvoorraden van de spieren uitgeput raken. Glycogeen is een vorm van glucose waarin het lichaam energie opslaat. Een eigenschap van glycogeen is dat het vocht vasthoudt. Met het verliezen van glycogeen zal er veel vocht verloren gaan. Hierdoor kan in de eerste week van een streng dieet soms wel 3 tot 4 kilogram verloren worden. Besef dat dit voornamelijk vocht is en slechts een kleiner deel lichaamsvet. Na de eerste week, waarin veel kilo’s worden verloren, zal het tempo van gewichtsverlies stabiliseren op 0,5 tot 1 kilo per week. Het behouden van het streefgewicht Het verliezen van de kilo’s is slechts de helft van de strijd. De echte uitdaging is om op gewicht te blijven. De meeste mensen die een dieet hebben gevolgd hebben een jaar later de helft van de kilo’s terug die zij afgevallen waren. Iemand die 20 kilo afvalt heeft er na een jaar dus weer 10 kilo bij. En vrijwel iedereen heeft 3 tot 5 jaar na het volgen van een dieet weer het gewicht wat men had bij aanvang van het dieet. Dit is de reden waarom veel deskundigen adviseren om in een geleidelijk tempo af te vallen. Er zijn namelijk onderzoeken gedaan die laten zien dat mensen die geleidelijk zijn afgevallen beter instaat zullen zijn om hun streefgewicht vast te houden. Bovendien helpen diëten die zijn gericht op een geleidelijk gewichtsverlies om gezondere eetgewoonten aan te leren. Eetgewoonten waarbij men meer fruit en groenten eet dan anders en minder suikerhoudende voedingsmiddelen. Dit is de sleutel om op lange termijn een gezond gewicht te behouden. Maar toch lijkt snel afvallen ook zo slecht nog niet. Het voordeel van snel afvallen is dat je minder lang gebonden bent aan een dieet. In een aantal kleinschalige onderzoeken deden mensen die snel afvielen het net zo goed als mensen die langzaam afvielen bij het behouden van hun streefgewicht. Risico’s Snel gewichtsverlies heeft een aantal risico’s voor de gezondheid. Zo bestaat er het risico op het verlies van spiermassa. Nu vindt je spiermassa misschien niet zo belangrijk omdat je niet perse gespierd hoeft te zijn. Maar toch heeft het verlies van spiermassa meer vervellende gevolgen dan je misschien denkt. Spieren vangen op de eerste plaats klappen op. Indien je spiermassa, en daarmee je kracht, afneemt dan wordt je kwetsbaarder voor botbreuken. Een ander, belangrijk, punt is dat spiermassa bepaalt hoe snel je stofwisseling is. Je metabolisme is namelijk 1 op 1 gekoppeld aan de hoeveelheid spiermassa die je hebt. Ook als je helemaal niets doet. In rust gebruikt een kilo spiermassa ongeveer 80 kcal per dag. Indien je 3 kilo spiermassa kwijt raakt door een dieet dan verbrand je lichaam 240 kcal minder per dag. Voor een volwassen man is dit ongeveer 10% van wat hij dagelijks verbrand. Omdat het lichaam minder verbrand zal je eerder teveel eten waardoor je extra snel weer aankomt. Om deze reden is het dus extra belangrijk dat er geen spiermassa verloren wordt tijdens een dieet. Dit kan bereikt worden door voldoende eiwitten in het eetschema op te nemen tijdens het afvallen. Een ander gevaar is dat het metabolisme vertraagd door het dieet. Dit nog bovenop het eventueel vertragen van het metabolisme als gevolg van het verliezen van spiermassa. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat het minder eten calorieën de stofwisseling vertraagd. Dit komt door een daling in de hormonen die de stofwisseling regelen. Als gevolg van de caloriebeperking kan de stofwisseling tot wel 23% trager worden. Een ander gevaar is een mogelijk tekort aan voedingsstoffen. Omdat je tijdens een dieet minder eet krijg je automatisch minder vitamines, mineralen en antioxidanten binnen. Belangrijke vitamines en mineralen waarvan een tekort reëel is bij het volgen van een dieet zijn vitamine B11, B12 en ijzer. Dit kan voorkomen worden door voldoende vlees te eten of supplementen te slikken.[...]