Fastfood is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het is niet zo dat onze samenleving dit altijd heeft gekend. Het is vooral in de laatste jaren explosief gegroeid. Maar sinds het moment dat we er kennis mee hebben gemaakt, is het aantal mensen met overgewicht en obesitas flink omhoog gegaan. Mensen die ruim voor de oorlog zijn geboren kampen over het algemeen in een veel minder grote groep met overgewicht.
Fastfood
Fastfood is de Engelse benaming voor ‘snel voedsel’. Het is gemakkelijk in de supermarkt te verkrijgen. Ook zijn er fastfoodrestaurants waar het eten snel op te halen is. Denk aan zakken chips, ijs, pizza, patat, kroketten, frikandellen en zo veel meer. Voedsel dat eigenlijk overal is, we vinden het lekker, maar o zo slecht voor het lichaam is. Want buiten dat het ongezond is voor het lichaam is een lange termijn effect overgewicht en obesitas wat diabetes 2 en hart-en vaatziekten tot gevolg kan hebben.
Inhoud fastfood
Fastfood kenmerkt zich voor door de zogenaamde slechte vetten in het voedsel: transvetten. In bijvoorbeeld een hamburger of zak chips zitten veel van deze transvetten. Vitaminen en/of mineralen zijn vaak niet of nauwelijks vertegenwoordigd. Een hamburger uit de muur is gemakkelijk mee te nemen maar we kunnen niet op veel goede voedingsmiddelen in het product komen.
Gevaren fastfood
Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat er te weinig vitaminen en mineralen in het lichaam komen. Een gebrek aan een van deze stoffen kan er voor zorgen dat je moe en lusteloos wordt. Het lichaam kan op verschillende manieren reageren wanneer er langere tijd achter elkaar wordt gekozen voor slechte voedingsmiddelen. Maar dan hebben we het nog maar over de korte termijnsymptomen. Op de lange termijn zijn de gevolgen al helemaal niet te overzien. Overgewicht brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Bij obesitas zijn de mogelijke gevolgen nog erger. Vet word niet meer afgebroken en gaat in het lichaam rondzwerven. Het vet komt op plekken waar het niet zou moeten komen. Aan de buitenkant is het duidelijk zichtbaar, maar in het lichaam gebeuren er nog veel meer dingen die een erg vervelende afloop kunnen hebben. Aders kunnen dichtslibben wat hart- en vaatziekten kan betekenen. Dit is momenteel doodsoorzaak nummer één in Nederland.
Diabetes 2 is tevens een gevolg van slecht voedsel. Hierdoor kan de alvleesklier niet genoeg insuline meer aanmaken. Insuline zorgt er normaal gesproken voor dat glucose wordt omgezet in energie.
Aan al deze zaken kan wat gedaan worden. Het simpele antwoord ligt in het feit dat er gezonder gegeten dient te worden. Ook dagelijkse beweging kan hier goed bij van pas komen. Op zoek naar een aantal handige tips waar u direct mee aan de slag kunt? Bekijk deze 25 vetverbrandingstips.