Vitamine D: alles wat je moet weten

We weten allemaal dat vitamine D belangrijk is, maar velen van ons weten niet echt wat het doet of waarom het zo essentieel is. In deze blogpost gaan we dieper in op vitamine D en komen we alles te weten wat je erover moet weten.

Wist je bijvoorbeeld dat vitamine D van de zon komt? Of dat het kan helpen beschermen tegen het coronavirus? We bespreken ook wanneer er sprake kan zijn van een vitamine D-tekort en wat je eraan kunt doen. Dus lees verder om meer te weten te komen.

Vitamine D is essentieel voor sterke botten en tanden

Vitamine D helpt het lichaam om calcium uit voeding en supplementen op te nemen. Calcium is essentieel voor sterke botten en tanden.

Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot rachitis bij kinderen en osteomalacie bij volwassenen. Dit kan leiden tot verweking van de botten, wat kan leiden tot fracturen.

Vitamine D zou ook andere voordelen hebben voor de gezondheid, zoals het verminderen van het risico op sommige vormen van kanker, type-II-diabetes en multiple sclerose. Sommige onderzoeken suggereren dat vitamine D ook het risico op infecties van de luchtwegen, zoals verkoudheid en griep, kan helpen verminderen.

Vitamine D pillen

Er zijn twee belangrijke manieren om vitamine D binnen te krijgen:

– Blootstelling aan zonlicht – ons lichaam maakt vitamine D aan als onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht.

– Voeding – vitamine D komt voor in een klein aantal voedingsmiddelen, waaronder vette vis, eieren en verrijkte voedingsmiddelen.

Mensen die niet genoeg vitamine D via hun voeding of via blootstelling aan zonlicht binnenkrijgen, lopen het risico op een vitamine D tekort. Hieronder vallen mensen die

– De meeste tijd binnenshuis doorbrengen

– Kleding dragen die het grootste deel van hun huid bedekt als ze buiten zijn

– Een donkere huid hebben, waardoor het lichaam minder vitamine D kan aanmaken

– Ouder zijn dan 65 jaar, omdat oudere mensen minder in staat zijn vitamine D in hun huid aan te maken

– Zwaarlijvig zijn, omdat vitamine D wordt opgeslagen in vetweefsel

– Bepaalde medische aandoeningen hebben, zoals de ziekte van Crohn of coeliakie, die het moeilijk maken om vitamine D uit voedsel op te nemen

– Medicijnen nemen die de opname van vitamine D kunnen verstoren.

Als u denkt dat u een risico loopt op een vitamine D-tekort, praat dan met uw arts. Een eenvoudige bloedtest kan bepalen of u een vitamine D-tekort hebt en hoe ernstig het is. Als u een tekort hebt, kan uw arts u supplementen of andere behandelingsopties aanraden.

Het helpt het lichaam calcium en fosfor uit voedsel te absorberen

U kunt vitamine D op drie manieren binnenkrijgen: via voedsel, supplementen en blootstelling aan zonlicht.

Enkele voedingsmiddelen die vitamine D bevatten zijn vette vis zoals zalm, tonijn en makreel; eieren; en verrijkte melk, cornflakes, en sinaasappelsap.

Supplementen kunnen ook vitamine D leveren. De hoeveelheid in een supplement wordt meestal uitgedrukt in Internationale Eenheden (IE)

De hoeveelheid vitamine D die je nodig hebt, hangt af van je leeftijd. Bijvoorbeeld, baby’s tot 12 maanden hebben 400 IE vitamine D per dag nodig.

Het is belangrijk voor zwangere vrouwen en hun baby’s in ontwikkeling¬†om genoeg vitamine D te krijgen.

Zwangere vrouwen hebben vitamine D nodig voor een goede ontwikkeling van de botten en tanden van hun baby. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot gezondheidsproblemen voor zowel de moeder als haar kind.

De beste manier voor zwangere vrouwen om voldoende vitamine D binnen te krijgen, is het innemen van een supplement dat vitamine D bevat, zoals prenatale vitaminen. Zwangere vrouwen moeten ook voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis, eieren en verrijkte melk.

Neem in je dieet ook vitamine C op. In combinatie met vitamine D een gouden zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *