Wat is overgewicht

Last van overgewicht? Wat is het eigenlijk en waar komt het vandaan?

Met overtollige kilo’s heeft een groter percentage van de Nederlandse bevolking wel mee te maken dan niet. Een alarmerende trend is reeds ontstaan.

 

Overgewicht

Oorzaak

Een belangrijk gegeven is dat ons lichaam er vanuit gaat dat er een voedsel schaarste aan komt. Dit heeft er alles mee te maken dat het in de tijd dat de mens in de ontwikkelingsfase zat, de schaarste vaker voor kwam. De schaarste aan voedsel komt nu dus niet meer voor maar ons lichaam is niet mee veranderd. Dit komt niet alleen door veel eten tevens nuttigen we ook veel energierijke voeding. Onze energiebalans kan hierdoor de verkeerde kant op gaan en dat noemen we een negatieve energiebalans. Het lichaam wil alles wat het binnen krijgt opslaan voor een ‘mindere’ periode qua eten. Blijft deze schaarste uit dan zal het overtollige eten tegen je gaan werken en omgezet worden in lichaamsvet,

Het alleen instellen van het lichaam op de schaarste is niet het enige gevaar wat op de loer ligt. Het lichaam dient namelijk meer calorieën te verbranden dan dat er binnen komen. Vaak zien we dat dit juist andersom is. De vuistregel voor het aantal calorieën per dag zijn voor een man 2500 en voor een vrouw 2000. Indien je over deze grens komt zijn vooral vet, koolhydraten en eiwitten stoffen welke je lichaamsgewicht doen stijgen.

 

Gevolg

Het hebben van teveel kilo’s is meestal het gevolg van te weinig beweging, te veel en verkeerde voeding. Overtollige kilo’s kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Overgewicht is een van de oorzaken van een te hoog cholesterol gehalte. Een te hoog cholesterol gehalte verhoogd het risico op hart- en vaatziekten behoorlijk. Let op, deze ziekten zijn momenteel doodsoorzaak NUMMER ÉÉN in de westerse wereld. Nu kan je het zo ver laten komen, ik heb echter altijd geleerd dat voorkomen beter als genezen is. Doe er vandaag nog wat aan!

Om een globale inschatting te maken of jij bij de grote groep mensen met overgewicht behoord, is het handig een test te doen. De meest gebruikte hiervoor is de BMI-calculator.

 

Oplossing

Wanneer je weet wat er aan kilo’s teveel aan je lijf zit, kun je een doel stellen voor je streef gewicht. Dit gewicht ga je behalen door middel van een dieet. Het behouden van dit gewicht is van essentieel belang. Je valt immers snel weer in oude gewoonten en de oude kilo’s met wat extra zullen anders er snel weer aan komen. Zorg er altijd voor dat je je oude eetpatroon gaat aanpassen en naar een gezonder levensstijl gaat.

Zorg ter alle tijde dat je voldoende beweging krijgt. Tenslotte zijn de overtollige calorieën een van de oorzaken van je overgewicht. Loop elke dag een uur of bezoek de sportschool regelmatig. Tegenwoordig hoeft dit ook niet veel te kosten.

Let goed op wat je eet en doet. Dit zal je in de toekomst alleen maar ten goede komen.

 

Een gedachte over “Wat is overgewicht

  1. Iedereen weet hoe die moet afvallen, het is meer het doen. Dus het zoeken waarom iemand eet en het aanpassen van het patroon is denk ik erg sterk in samenwerking met afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *